Dimarts, 21 De Maig De 2019
Casa Consistorial, Sant Esteve de la Sarga - 25632
Telèfon: 973 653377 Fax: 973 653378

Pueblos del municipio

1 · 2 · 3 ...   »

L'Agustina

A l'extrem nord-oest de la vall de la Clua i del terme mateix de Sant Esteve de la Sarga hi ha el Mas de l'Agustina, considerada com entitat de població del municipi en els documents oficials, malgrat ser una masia única, sense que agrupi cap veïnat. De fet, l'Agustina és l'única masia subsistent en l'actualitat de l'antic poble rural de Mont-rebei.

Sant Esteve de la Sarga

Foto

Municipi del Pallars Jussà, limítrof amb la Noguera i la Ribagorça. A l'extrem SW de la Conca de Tremp (Conca de Baix), el terreny és constituït per un tou de margues eocèniques inclinades cap al N des del Montsec d'Ares (1 678 m alt), serrat a l'extrem SW pel profund estret de Mont-rebei, per on s'escola la Noguera Ribagorçana. Les comunicacions no l'han pogut aprofitar mai i han preferit travessar el Montsec remuntant colls, com el d'Ares (1 497 m alt). Fora uns barrancs secs que aflueixen a la Noguera Pallaresa, el territori és drenat per la Noguera Ribagorçana (límit W), amb els barrancs Gros, reforçat pel de la Clua, i del Solà. El clima, continental (400-500 mm de precipitacions), no permet més que conreus extensius de cereals (blat i ordi, 391 ha), farratge (alfals, trepadella, 309), patates, llegums i horta. 

  

La ramaderia és poc important (1 900 caps d'oví). S'han replantat pins en unes 3 000 ha. La població, que ja tenia 389 h el 1718, començà al s XX amb 818. Però la manca de regadiu, de comunicacions, d'indústria i d'estiueig expliquen l'emigració constant. El poble (23 h agl [2006], 875 m alt) és en un coster que vetlla el camí del coll d'Ares. L'església parroquial és dedicada a sant Esteve. El municipi comprèn, a més, els pobles d'Alsamora (cap del municipi fins prop del 1920), Moror, l'Alzina, Castellnou de Montsec, la Clua de la Conca, Estorm, la Torre d'Amargós, Mont-rebei, el llogaret i església de Beniure i el santuari de Fabregada.

Moror

Foto

 (846 m alt)  al sector oriental del municipi, en un coster, al vessant meridional del Solà de Moror (1 057 m alt). De la seva església parroquial (Sant Miquel) depenen els llocs d'Alzina, Beniure i Estorm.

Estorm

Situat en un coster, vora Moror, al peu d'una antiga torre. Al capdamunt del serrat hi ha l'església i santuari del Salvador (que depèn de Moror). Era de la jurisdicció del baró de Castellnou de Montsec.

1 · 2 · 3 ...   »
Cercador

Ajuntament
Totes les administracions

Destacats

Mapa Web